Tehnična podpora: POŠLJI EMAIL
whatsapp-logo-variant Created with Sketch. Whatsapp chat
Slovensko flag SL
Dostava

6 stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom 3D tiskalnika

13. 05. 2022.

Ko se seznanite s številnimi funkcijami, ki jih lahko izvaja 3D-tiskalnik, je velika verjetnost, da boste razmišljali o nakupu. 3D-tiskalniki so priljubljeni zaradi številnih modelov, ki jih lahko natisnete z njimi; figurice, etuiji za pametne telefone in neskončen seznam stvari.

Obstajajo različne specifikacije 3D tiskalnikov, ki se razlikujejo glede na velikost, funkcijo in tehnologijo. Torej, preden kupite 3D tiskalnik, preberite ta članek, da boste seznanjeni z dejstvi, ki jih morate vedeti o 3D tiskalnikih.

1. VRSTE 3D TISKALNIKOV

Preden kupite 3D tiskalnik, morate spoznati vrste 3D tiskalnikov, ki so na voljo ter ugotoviti, katera tehnologija tiskanja bi bila najbolj primerna za vaše projekte.

3D FDM (Fused Deposition Modelling) tiskalnik

FDM tehnologijo je proti koncu 1980-ih razvil S. Scott Crump, vendar pa so s komercializacijo začeli šele leta 1990. FFF je enakovreden izraz FDM-u. Ustvarjen je bil z razlogom, da se za ta postopek uporablja fraza, katera še ni pravno definirana.

Da bi ustvarili objekt s FDM tiskalnikom, morajo biti datoteke narejene v CAD programu (Computer-aided Design), od tam pa se jih lahko pretvori v format, ki ga bo 3D printer razumel (v večini primerov STL). Tiskalniki uporabljajo tako materiale za modeliranje kot podporne materiale. Material za modeliranje predstavlja zaključen predmet, medtem ko podporni material drži predmet med tiskanjem.

Materiali so v obliki termoplastičnega filamenta, kateri se med procesom odvije ter usmeri skozi brizgalno šobo. Šoba nato topi filamente in jih položi na gradbeno ploščo ali podstavek. Gradbeno ploščo in šobo usmerja računalnik, ki pomaga pri ustvarjanju in prilagajanju X, Y, Z koordinat med tiskanjem. Šoba se nad podstavkom premika horizontalno ter vertikalno in tvori tanko plast plastike, ki se po hlajenju strdi in veže s plastjo pod njo. Podstavek se nato spusti, da se omogoči tvorba naslednje plastične plasti. Ta proces se nadaljuje, dokler ni celoten načrt dokončan.

Obstajajo različni materiali, iz katerih so lahko izdelani filamenti - npr. Nylon, PETG, ABS, PLA, karbonska vlakna in lesa. Ti materiali so izdelani v različnih dimenzijah in barvah, zato morate vedeti, kateri material in premer ustrezata vašemu 3D tiskalniku.

FDM tiskalniki so najpogostejši 3D tiskalniki in najcenejši. Veliko 3D modelov je na voljo brezplačno. Oglejte si spletna mesta, kot so Thingiverse, Cult3d in Free3D.

Stereolitografija (SLA)

Postopek tiskanja SLA ustvari model z osvetlitvijo žarka UV svetlobe na smolo ali katero koli drugo fotoobčutljivo tekočino, da se območje strdi in ustvari želeni model. Ta metoda omogoča višjo kakovost kot nam jo nudijo FDM tiskalniki.

Tiskanje s SLA metodo omogoča podobno tehnologijo kot jo imajo drugi manjši postopki 3D tiskanja, kot sta digitalna obdelava svetlobe (DLP) in LCD.

Selektivno lasersko sintranje (SLS)

Pri metodi tiskanja SLS se uporablja postopek, podoben kot pri SLA. Razlika je v tem, da SLS uporablja laserje namesto žarkov ultravijolične svetlobe in praške namesto fotoobčutljive tekočine. Laser topi in zlije prah, da ustvari trden model.

Proces SLS tiskanja je postopek 3D tiskanja, ki lahko natisne kovinske predmete in modele.

2. Vaš proračun

Ko boste izvedeli ceno 3D tiskalnikov in stroške njihovega delovanja, boste morda ponovno razmislili o nakupu 3D tiskalnika, saj ga lahko dobite že za 180 EUR. Osnoven, a odličen 3D tiskalnik s takšno ceno je Creality-jev Ender 3.

Cena FDM tiskalnika se giblje od 500 do 1500 Evrov, medtem ko se cena SLS giblje od 6000 do 18.500 dolarjev. Pri nas lahko dobite najbolj ugodno ceno za najboljše 3D tiskalnike.

Upoštevajte, da stroški 3D tiskalnika ne pokrivajo vseh materialov, ki jih boste potrebovali za tiskanje modelov in predmetov. Stroški materiala se neposredno razlikujejo od stroškov 3D tiskalnika. Cena se razlikuje predvsem zaradi materialov in surovin, ki so bile uporabljene pri proizvodnji filamentov.

Torej, ne upoštevajte le začetnih stroškov pridobitve 3D tiskalnika; upoštevati morate tudi nadaljnje stroške nabave filamentov in rezervnih delov.  Rezervni deli so cenovno zelo dostopni, cena 1kg najbolj priljubljenih filamentov pa se giblje okoli 20 EUR. Z 1kg filamenta lahko natisnete ogromno 3D izdelkov, poraba filamenta pa je odvisna od več različnih faktorjev, zato je težko določiti točno število modelov. Na porabo vpliva polnost modela, debelina plasti/stene izdelka, velikost izdelka,…

3. Lastnosti 3D tiskalnika

Ko izberete vrsto tiskalnika, ki si ga želite, preverite še katere funkcije ima; nekateri FDM tiskalniki lahko namreč ohladijo šobo, ko končate s tiskanjem, drugi tiskalniki pa lahko šobo po tiskanju odmaknejo, da preprečijo pregrevanje ali proizvodnjo odvečne filamente.

Poleg teh varnostnih funkcij preverite še naslednje funkcije:

-kakšno podlago ima 3D tiskalnik (stekleno, magnetno, PEI, PC podlago,…)

- vmesnik z zaslonom na dotik ali gumb,

- kakšno velikost tiska nudi,

- ali ma senzor za filament,

- način za uravnavanje mize,

- koliko ekstrudorjev ima,

- kakšen ekstrudor ima :s cevko Bowden ali z direktnim pogonom,

- možnost povezave z WI-fi,

- kakšen diameter filamenta sprejme (1,75mm ali 2,85mm),…

4. Končni 3D model/ Kateri 3D material uporabiti?

Predmet, ki nameravate natisniti, bo določil vrsto materiala in 3D tiskalnik, ki ga boste uporabljali. Vsaka vrsta 3D tiskalnika ima drugačne materiale, ki jih podpira. Če želite lepe, estetsko privlačne filamente, potem bo SILK ali PLA prava izbira za vas. Če pa potrebujete močan in lahek filament uporabite PAHT filament s karbonskimi vlakni. Pomembno je poznati lastnosti materialov, s katerimi boste 3D tiskali;

 

PLA filament (Polilaktična kislina)

PLA filament je eden izmed najbolj priljubljenih filamentov na trgu. Uporabljen je za ustvarjanje gospodinjskih predmetov, etuijev za telefonske pripomočke, figuric, dekoracijskih izdelkov, držal in raznovrstnih domačih plastičnih materialov. Dobite ga lahko v polnih in prosojnih barvah, z dodatkom lesa (PLA WOOD), z bleščicami (PLA glitter), s posebnim perla leskom (PLA Pearl),…

Prednosti

● Je okolju prijazen in biološko razgradljiv

● Hitro se ohladi, kar preprečuje upogibanje modela

● Primerno za neogrevane tiskarske podlage in lepila

Slabosti

● Ima nizko tališče, zaradi česar se modeli včasih deformirajo, ko jih izpostavite visoki vročini.

● Ni primeren za izdelavo spojev ali prepletenih delov.

 

ABS filament (akrilonitril butadien stiren)

ABS je tudi vrsta plastike, izdelana iz snovi na osnovi nafte. Znan je po tem, da je prilagodljiv in močan. Primeren je za zunanje izdelke, ker lahko prenese težke pogoje (višje temperature, izpostavljenost soncu in različnim vremenskih spremembam,…).

Prednosti

● Je zelo prilagodljiv, zaradi česar je enostaven za uporabo za ustvarjanje spojev in prepletenih delov.

● Pri visoki toploti se ne deformira, ker ima visoko tališče.

Slabosti

● Zaradi visokega tališča se počasi ohlaja in lahko povzroči upogibanje modela.

● Oddaja hlape, ki so lahko nevarni za zdravje.

 

PETG filament (Polietilen tereftalat glikol)

PETG je termoplastični poliester, modificiran z glikolom. Ima kombinacijo enostavne uporabe PLA in vzdržljivosti ABS. Uporablja se za izdelavo mehanskih komponent, posod za hrano in plastenk za vodo. Če potrebujete trd, močan izdelek in se odločate med PLA in PETG filamentom, izberite PETG in ne boste razočarani. Poleg trpežnosti je treba omeniti tudi, da je izdelan iz okolju prijaznih materialov, saj je eden redkih filamentov, ki so lahko v stiku s hrano. Vedno pa prosite proizvajalca filamenta za potrdilo o varnosti hrane.

Prednosti

● primeren za užitne posode za uživanje.

● Ne povzroča upogibanja/warping modela

● Je odporen na toploto in vodo

● Ima dobre električne lastnosti

Slabosti

● Ni biološko razgradljiv

● Je dražji

5. Cilji

To je tudi eden najpomembnejših dejavnikov, ki jih morate upoštevati pred nakupom 3D tiskalnika. Vaš cilj bo določil, katero vrsto 3D tiskalnika potrebujete, funkcije, ki bi jih moral imeti in kateri filamenti ustrezajo za kreiranje vaših projektov in idej.

Pomembno je, da pomislite na  pogoje, v katerih boste uporabljali 3D tiskalnik. Za uporabo na prostem je morda potrebno, da je tiskalnik vodotesen in odporen na UV žarke. Če se bo uporabljal znotraj doma ali pisarne, je pomembno razmisliti o pravilni postavitvi tiskalnika, saj če nameravate tiskati ABS filament, vam odsvetujemo uporabo tiskalnika znotraj spalnic ali otroških sob. ABS filament namreč oddaja posebej vonj med tiskanjem/obdelavo.

Ko se odločate, kam boste postavili 3D tiskalnik, morate razmisliti, kakšna velikost tiska vam ustreza; kako veliki želite, da so vaši 3D natisnjeni predmeti? Če želite tiskati majhne predmete, kot so figurice, pripomočki za telefon, avtomobilski dodatki, uporabni predmeti za vaš dom itd., si lahko ogledate tiskalnike serije Ender 3 ali Ender 5. Če pa potrebujete večje modele, bo serija CR-10 prava za vas, saj ponuja večjo površino tiskanja in posledično večje natise. Tiskalnik CR-10 MAX velja za enega največjih na trgu, saj ponuja natise do velikosti 450 x 450 x 470 mm.

6. Varnost

Preden dobite 3D-tiskalnike, bodite pozorni na varnostne funkcije, predvsem če jih uporabljate doma ali na območjih, ki so dostopna otrokom. 3D-tiskalniki delujejo s toploto, zato boste morali biti še posebej previdni, da se izognete močnim opeklinam.

Nekateri 3D-tiskalniki imajo ohišja okoli tiskalnih površin, nekateri pa odmaknejo šobo , ko začasno ustavite tiskanje.

Varnost se nanaša tudi na to, kako okolju prijazen je 3D tiskalnik. Nekateri 3D tiskalniki uporabljajo materiale (kot je ABS plastika), ki proizvajajo hlape. Ta vrsta 3D tiskalnika morda ni primerna za uporabo v zaprtih prostorih ali v prostoru, ki ni dobro prezračen.

Poleg tega vedite, kateri material je primeren za določene izdelke. Če želite izdelovati kuhinjsko posodo ali posode za potrošni material, morate zagotoviti, da je material lahko v stiku hrano. Upoštevajte, da lahko 3D-tiskalnik tipa FDM s svojimi poroznimi površinami zbira bakterije, zaradi česar ni vedno varen za posode za hrano.

Sestaviti svoj 3D tiskalnik ali ga raje kupiti ?

Tehnologija 3D tiskanja vam pušča možnost, da postanete izdelovalec ali ustvarjalec 3D tiskalnikov. Ni nujno, da kupite 3D tiskalnik, saj ga lahko izdelate sami. In čeprav je izdelava 3D tiskalnika morda bolj zamudna in naporna, je cenejša od nakupa novega.

Če se odločite za izdelavo svojega 3D tiskalnika, lahko dobite komplete za 3D tiskalnike, kjer najdete priročnik z navodili, ali pa na spletu poiščete razpoložljive videoposnetke z navodili. Pri izdelavi 3D tiskalnika je bolje uporabiti kombinacijo različnih videoposnetkov in navodil za uporabo, da se izognite napakam.

Če nimate časa ali energije za sestavljat in nabavljat kose za 3D tiskalnik, si priskrbite vnaprej sestavljen 3D tiskalnik. 3D-tiskalniki, ki jih lahko kupite danes, so običajno spakirani z vsemi potrebnimi deli, ki jih morate nato sestaviti. Po navadi sestavljanje kupljenega tiskalnika traja od 10 do 45 minut. Vsekakor je lažje in manj zamudno, tako da če komaj čakate, da pričnete s 3D tiskanjem, je najbolje, da kupite 3D tiskalnik. 

Dodatni nasveti za pridobitev 3D tiskalnika

  • Pridobite 3D tiskalnik s samodejnim izravnavanjem.

Če se ukvarjate s storitvijo 3D-tiskanja, je bolje izbrati 3D-tiskalnik s samodejnim izravnavanjem mize. Ročno leveliranje zahteva predhodno znanje in nekaj DIY-jev. V primerih, ko ležišče za tiskanje ni izravnano, lahko povzroči praske na odtisih, slab oprijem in zamašitev šobe.

  • Vzemite dober filament.

Kvaliteta vašega končnega 3D izdelek je bistvenega pomena. Če želite dobiti najboljši končni izdelek, pri nakupu filamentu nikar ne varčujte, saj je od njega odvisno, kako dober bo končni produkt.

Zaključek

Nabava 3D tiskalnika zahteva vaš denar in pozornost; pozorni morate biti na vse lastnosti tiskalnika, da dobite primernega za izbran namen. Razmislite, kaj želite natisniti, bodite pozorni na funkcije, ki jih potrebujete in ugotovite, ali je kakovost končnega 3D izdelka takšna, kakršno si želite.

Pridno upoštevajte te nasvete in izbrali boste 3D tiskalnik, ki ga želite in potrebujete.

Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:

    Primerjaj Zapri primerjavo