Tehnična podpora: POŠLJI EMAIL
whatsapp-logo-variant Created with Sketch. Whatsapp chat

Creality Cr-10 3d Printer Review 

23. 12. 2020.

3D tiskalnik Creality CR-10

Podrobna recenzija in primerjava

 

Ta recenzija temelji na številnih urah dela s 3D tiskalnikom Creality CR-10, kjer smo testirali nitke iz umetne mase AzureFilm 3D Filaments in  na povratnih informacijah naših strank, ki so kupile ta 3D tiskalnik ga uporabljale. Na kratko vas bomo vodili skozi našo uporabniško izkušnjo, vse od  trenutka razpakiranja škatle do tega, kako je imeti v lasti ta tiskalnik.

V tej recenziji CR-10 Creality, se moramo osredotočiti na osnovne lastnosti tiskalnika in njegovega izvora. Za začetek: ta tiskalnik je delo kitajskega podjetja Shenzhen Creality 3D Technology. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2014 in že nekaj časa deluje v niši tiskalniške industrije.

Pred prvimi zasnovami tiskalnika CR-10, so na trg že lansirali predhodne modele tiskalnikov kot sta modela CR-7 in CR-8. Model CR-10 se pretirano ne razlikuje od njih, razen za nekaj funkcij.

 

Specifikacije Creality CR-10

 • Tip naprave: CR-10
 • Barva naprave: oranžna, modra, črna (po izbiri)
 • Tehnologija oblikovanja: FDM
 • Velikost tiskanja: 300x300x400mm
 • Neto teža: 9kg
 • Bruto teža: 13.8Kg
 • Premer šobe: standardni 0,4 mm
 • Temperatura toplotne postaje: maksimalno 100°C
 • Temperatura ekstruderja: maksimalno 270 ° C
 • Nadzorni sistem: Win, Xp, Mac, Visa, Linux
 • Programska oprema: Cura, Simplify3D, Repetier-host
 • Format datoteke: stl, obj, g-koda
 • Hitrost tiskanja: navadno 60 mm/s, hitro 100 mm/s
 • Premer nitk: 1,75mm
 • Material nitk: PLA / ABS / najlon (fleksibilen) / les / PETG / karbonska vlakna / baker

3D tiskalnik Creality CR-10 - Odpiranje embalaže in namestitev


V tej recenziji CR-10 Creality tiskalnika smo si vzeli čas, da si ogledamo, kako lahko tiskalnik razpakirate in ga pred prvo uporabo nastavite. Pakiranje tega aluminijastega 3d tiskalnika je najprej zelo estetsko vabljivo in organizirano. V nasprotju z nekaterimi drugimi proizvajalci, ki potrebne dodatke le priložijo brez ustrezne dodatne embalaže, temu pri tiskalniku tiskalniku CR-10 3D ni tako.

Pakiranje tiskalnika je prav tako zelo enostavno za odpiranje in nam ni povzročilo nobenih težav. 3D tiskalnik ima priložen nabor navodil, ki uporabnika vodijo pri ravnanju s tiskalnikom. Ta priročna navodila zagotovijo enostavno prvo uporabo.

Navodila pa so le lahko nekoliko zahtevna za tiste, ki ne poznajo uporabljenih strokovnih izrazov. V primeru, da je potrebna dodatna razlaga, se uporabniki lahko obrnejo na druge nabore navodil, ki so objavljeni na spletu. Toda tudi če nimate posebnih izkušenj s 3D-tiskalniki, to ne bi smelo biti pretežko. Po povratnih informacijah sodeč, so tudi uporabniki, ki še nikoli niso imeli izkušenj z 3D-tiskanjem, tiskalnik uspeli nastaviti v 30 minutah.

Od trenutka, ko smo prejeli Creality CR-10 tiskalnik, smo za sestavo naprave potrebovali 20 minut.
Na spodnjem posnetku si lahko ogledate postopek sestavljanja.
 


CR-10 je aluminijast 3d tiskalnik in je eden od tistih 3D tiskalnikov, ki so na voljo s preprostim postopkom namestitve. Najenostavnejši del postopka je povezovanje kablov. Ob tiskalniku je priložena lepo organizirana nadzorna škatlica s kabli, kar uporabniku močno olajša pravilno priključitev. Moško-ženski konektorji so dobro pritrjeni z vijaki.

Na splošno namestitev tega tiskalnika ni zahtevna in jo je zatorej mogoče opraviti brez pomoči strokovnjaka. Če tega vam to vseeno ne uspe, se lahko na pomoč ekipe AzureFilm obrnete tukaj.

product-desc-image
product-desc-image-mobile

3D tiskalnik Creality CR-10 - Pregled


Tiskalnik Creality CR-10 je za ta denar zagotovo eden izmed najboljših 3D tiskalnikov na trenutnem trgu. Zahvala gre njegovi učinkovitosti, uporabnosti, zelo trdnemu aluminijastemu okvirju in že po prvi uporabi boste ugotovili, da je vse na tem 3D tiskalniku zelo trdno in zanesljivo. Še več, v primerjavi z drugimi 3D tiskalniki na trgu se ponaša z zelo konkurenčno ceno.

Tiskalnik CR-10 3D ponuja kar nekaj lastnosti, ki pritegnejo pozornost uporabnika, vključno z veliko količino tiskanja. Funkcije, kot je ta, niso običajne pri tiskalnikih nižjega cenovnega razreda, ki so trenutno prisotni na trgu. Če so vaše potrebe in zanimanje usmerjeni v nišo 3D tiskanja in iščete cenovno ugodno možnost, potem menimo, da je Creality CR-10 odlična izbira za vas.

Da je CR-10 na splošno izvrsten tiskalnik, potrjuje na stotine strank, ki so ta tiskalnik kupili pri nas. Preverite najnovejšo ceno Creality CR-10 3D tiskalnika tukaj. Obstaja le nekaj težav pri uporabi, na katere smo morda naleteli. Nekatere niso velike, a vredno jih je omeniti.

Pri tem tiskalniku lahko preklapljanje med tiskalnimi nitkami povzroči izziv za uporabnika (ne pa tudi pri vsakem posameznem tiskalniku - le redki kupci so nam to sporočili). Zraven tega so bili nekateri materiali, ki smo jih preizkusili na tiskalniku, nekoliko bolj zahtevni za uporabo. Na primer, ABS materiali so predstavljali  problem mnogim strankam, ki so jih poskušali uporabiti na tem tiskalniku in s testiranjem smo sami ugotovili, da se najboljše odnese AzureFilm 3D High Quality ABS, ki si ga lahko ogledate tukaj.

Razen teh nekaj izzivov, je CR-10 nedvomno visoko kakovosten in učinkovit 3D tiskalnik.

3D tiskalnik Creality CR-10 - Dizajn


Dizajn kateregakoli izdelka se šteje za manj pomemben dejavnik. Ko smo začeli s recenzijo Creality CR-10, smo preučili dizajn tega tiskalnika in spoznali, da je sestavljen iz zelo kakovostnih materialov. Primerjali smo ga in ga testirali vzporedno z Anet E12 tiskalnikom. Več kot 50 naših strank je preizkusilo ta 2 tiskalnika. Večina je imela težave s cenejšimi materiali, ki so jih uporabili za izdelavo 3D tiskalnika Anet E12. Tako smo ugotovili, da podjetje Creality izkorišča zelo kakovostne materiale, s čimer zagotavljajo zanesljivost in dolgoletno uporabo tega tiskalnika.

Tiskalnik ima eleganten in prefinjen videz, ki bo pritegnil večino uporabnikov. Izgleda ozek, čeprav lahko natisne velike stvari. Njegova velikost nikakor ne vpliva na učinkovitost.

Tiskalnik ne zaseda velikego prostora, razen nadzorne škatlice in kablov zraven tiskalnika. Razmislite o namestitvi naprave na nenatrpano mesto. Prav tako bodite pazljivi pri ravnanju z napravo, saj nekateri sestavni deli zahtevajo posebno pozornost.

Zadnji del tiskalnika je iz prevlečenega aluminija in ima šobe. Ta aluminijast 3D tiskalnik ima preprost steklen pladenj velikosti 300x300mm. Poleg tega ima tiskalnik tudi nadzorno omarico, ki je opremljena z nosilcem tiskalnih nitk. Aluminijast okvir in vsi pripomočki, kot so teflonska cev, jermen, večje izravnalne matice, močni profili šasije, kakovostne medeninaste šobe in drugi majhni deli, ki se uporabljajo za izdelavo takega tiskalnika, so izvrstne kvalitete. Ko smo začeli s sestavljanjem tiskalnika, je bil vsak del tesno privit in čvrst,  kar seveda močno olajša 3D tiskanje. Izravnava pladnja je bila potrebna le enkrat in zadostuje za naslednjih par natisov, kar so potrdile tudi izkušnje naših strank.


Nosilec tiskalnih nitk je strateško postavljen, tako da deluje brez večjih zapletov. Pri mnogih 3D tiskalnikih pride do prepogostega zatikanja nitk. Menimo, da pri tem tiskalniku to pomaga preprečiti držalo nad nadzorno škatlico. Nadgrajena različica Creality CR-10S 3D tiskalnika ima celo senzor, ki bo ustavil tiskanje, če bo zmanjkalo tiskalne nitke. To lahko preprosto dodate in tiskalnik bo dokončal delo od trenutka prekinitve. To je zelo domiselna lastnost, ki pa je CR-10 nima.

 

3D tiskalnik Creality CR-10 - Programska oprema


Programska oprema, ki jo lahko uporabljamo s tem 3D tiskalnikom, je na voljo brezplačno, kar je v nasprotju z nekaterimi najdražjimi različicami 3D tiskalnikov. Obstajajo številni tipi programske opreme, ki bodo večinoma delovali s tiskalniki, ki smo jih opisali v tem članku: 3D tiskalniki za manj kot 500 $. Dobra stvar pri tem je, da ste vi tisti, ki izbirate katero vrsto programske opreme boste uporabljali in način uporabe.


Pri tem tiskalniku se lahko odločite med uporabo programske opreme kot so Cura (Ultimaker), OctoPrint, Repetier-Host, TinkerCad, SketchUp, FreeCad, KISSlicer (vsi so BREZPLAČNI za prenos in uporabo), ki smo jih preizkusili tudi sami in ugotovili, da so zelo učinkoviti.

3D tiskalnik Creality CR-10 - Tiskanje


Za ta vodič pri nakupu 3D tiskalnika smo se odločili posebej zaradi tiskalnih zmogljivosti CR-10. Ena izmed njegovih najboljših lastnosti je dolg čas aktivnosti. Testirali smo ga z 200-urnim tiskalnim opravilom in delal je kot namazan.

Če iščete industrijski 3d tiskalnik, potem ta različica morda ne bo učinkovita za vas, čeprav deluje zelo dobro. Konec koncev, bi njegova velika tiskalna površina še vedno delovala in zagotavljala vašim potrebam tiskanja. Vendar lahko dobite industrijske različice tiskalnikov, če je vaša potreba v tej niši.

Tiskalnik ima samodejno funkcijo s katero se po končanem tiskalnem opravilu vrne v začetni položaj. Ta funkcija je priročna za uporabo. Ta avtomatizacija olajša začetek novega dela po zaključku prvega.

Creality CR-10 bi lahko postavili v kategorijo velikih 3D tiskalnikov, saj lahko natisnete velikosti do 400 mm, kar je eno od največjih med cenovno dostopnimi 3D tiskalniki. To pomeni, visoko učinkovitost kljub denarnici prijazni ceni. Trdimo lahko, da ima tiskalnik nekaj pomanjkljivosti (razlikujejo se od tiskalnika do tiskalnika), a za takšno nizko ceno pač ne morete zahtevati brezhibnosti. Če upoštevamo, koliko materialov lahko natisnete s tem tiskalnikom, kakovostjo tiskanja in ceno, za katero ga lahko dobite, je dejstvo da ima od vseh 3D tiskalnikov trenutno na tržišču, Creality CR-10 najmanj pomanjkljivosti in je preprost za uporabo, kar pomeni, da je v tem trenutku najboljši 3D tiskalnik pod 500 $.

Tiskalnik CR-10 smo umestili v kategorijo najboljših “budget” 3D tiskalnikov zgolj zato, ker ima v primerjavi s svojimi zmogljivostmi zelo dostopno ceno. Tako boste dobili kvaliteto za svoj denar in precej dostojno tiskalno opravilo, ne glede na vaše delo.

3D tiskalnik Creality CR-10 - tiskalne nitke


Ogrevana glava tiskalnika je izdelana iz staljene plastike. Kot taka, je čvrsta in pritrjena s pomočjo močne vzmeti, ki zagotavlja, da tiskalna nitka ne preskoči. Poleg standardne enote za PLA tiskalno nitko, je tiskalnik CR-10 3D opremljen tudi za učinkovito tiskanje širokega spektra materialov, vključno s TPU, ABS, lesnimi polnili, PETG, bakrom, PC-jem in drugimi. Preverite vse 3D tiskalne nitke AzureFilm tukaj.

Za razliko od njegovega nadgrajenega brata Creality CR-10S, CR-10 ne bo opremljen z enoto senzorja za odkrivanje porabljenosti zaloge tiskalne nitke. Ta enota zagotovi, da v primeru pretrgane tiskalne nitke ali pa ko je zmanjka, celotna naprava preneha delovati. Tako vam tudi med dolgotrajnimi tiskalnimi opravili ni potrebno z budnim očesom slediti poteku tiskanja.

3D tiskalnik Creality CR-10 - triki in načini uporabe


Prilagodljivost 3D tiskalnika je pomembna lastnost ki bi jo moral imeti vsak model. Vsak tiskalnik ima določene prilagoditve svojih funkcij, da bi ugodili individualnim zahtevam uporabnikov in zmožnostim naprave. Tukaj smo pogledali, kako to lahko dosežete s tiskalnikom CR-10.

No, da bi izboljšali funkcionalnost tiskalnika, je treba nastaviti nekaj načinov. Na primer, ogrevano ploščo lahko ohladite, tako da se zmogljivost po daljšem časovnem obdobju izboljša. Plošča za tisk je izdelana iz aluminija in ima toplotni senzor, ki uravnava temperaturo. To preprečuje pregrevanje.

Prepričajte se, da je vse tesno privito in nič na 3D tiskalniku ni razrahljano. To zagotovi veliko bolj gladko in natančno tiskanje.

Obstajajo različne vrste zategovalnih pasov, ki jih lahko uporabite za tiskalnik CR-10. Ti zagotavljajo zmanjšanje ali celo popolno odpravo vseh napetosti, ki nastanejo med uporabo tiskalnika.

Naslednji trik uporabe, ki ga lahko izvedete, je zamenjava steklene plošče z borosilikatnim steklom ali ogledalom. To bi izboljšalo hitrost, s katero tiskalnik med uporabo pridobiva toploto, saj je stopnja absorpcije toplote na splošno nizka.

product-desc-image
product-desc-image-mobile

3D tiskalnika Creality CR-10 in CR-10S - Primerjava


Pri primerjavi tiskalnikov Creality CR-10 in CR-10s smo si vzeli čas, da si ogledamo obe različici in analiziramo njune prednosti in slabosti. Oba lahko dobite za manj kot 500 dolarjev. Vse možnosti si lahko ogledate v članku Najboljši 3D tiskalniki za manj kot 500 $.

Obe tiskalnika je enostavno sestaviti v manj kot 20 minutah. Veliko ljudi ima raje tiskalnike, ki jih je enostavno sestaviti in ne modelov, ki zahtevajo veliko časa in spretnosti. Creality je za svoje stranke poenostavil postopek sestave, s čimer je podjetje v prednosti v primerjavi z nekaterimi drugimi poceni 3D tiskalniki na tržišču.

Oba tiskalnika lahko uporabljamo s programsko opremo Cura ali s katerokoli drugo brezplačno programsko opremo na voljo. Z nekateri lahko učinkovito in v skladu z vašimi zahtevami načrtujete in tiskate 3D elemente. Dizajn modelov je podoben drug drugemu, saj oba sledita T-obliki tiskalnika. Območje tiskanja je enako pri obeh modelih, torej večje v primerjavi z drugimi tiskalniki na trgu. Oba že v svoji zasnovi zagotavljata enostavno odstranjevanje izpisov z tiskalne plošče.

Največja razlika med CR-10 in CR-10S je dodatni motor za Z-os, ki je zelo prikladen pri višjih 3D elementih, saj dodaten motor zagotavlja boljšo stabilnost in natančnost glave tiskalnika. Namesto da bi bili potisnjeni s samo ene strani aluminijastega okvirja, bodo motorji tiskalno glavo potisnili obeh strani. Poleg tega so dodali senzor tiskalnih nitk, ki je zelo uporaben pri 3D tiskanju s tuljavami, ki imajo na sebi par metrov tiskalne niti več. Kadar tiskalne nitke zmanjka, to senzor samodejno zazna in ustavi 3D tiskalnik. Nato lahko preprosto dodate novo tuljavo in nadaljujete z tiskanjem, kjer je bilo tiskalno opravilo ustavljeno.

Ko gre za montažo, sta oba modela enostavna za namestitev in sestavljanje tudi brez priročnika. Vendar v primeru, da vam sestava predstavlja prevelik zalogaj, si lahko pomagate z v embalaži priloženim naborom navodil, ali pa se obrnete na našo AzureFilm ekipo za podporo strankam.

Tiskalniki običajno nimajo ogromno delov, saj jih sestavljajo samo štiri komponente. Najprej imate nadzorno škatlico, zgornje in spodnje prilagoditve okvira ter majhno škatlo z vsemi preostalimi deli tiskalnika.

Med procesom sestavljanja obeh tiskalnikov morate zagotoviti enakomerno prilagoditev X-osi, saj bo ta v veliki meri odločila, kako dobro vam bo služil tiskalnik. To se naredi tako, da se tiskalna plošča gladko premika, brez prevelikega tresenja..

CR-10 in CR-10S imata oba nudita velike dimenzije in količino tiskanja, zato  jih lahko uporabite za zahtevne delovne obremenitve. To je še posebej priročno za uporabnike z velikimi potrebami po tiskanju, saj lahko s tem tiskalnikom vse naredite veliko hitreje.

Z drugimi besedami, dobite lahko poceni komplet za 3D tiskanje z naredi-si-sam postopkom, ki mu je enostavno slediti. Prav tako je lahko ga lahko uporabite kot vadnico in se hitro naučite, kako deluje vaš 3D tiskalnik. Preko sestavljanja svoje naprave, boste spoznali njene funkcije in kako jih čim bolj učinkovito uporabiti. Trajanje sestave se razlikuje glede na komplet. V  primerjavi z drugimi naredi-si-sam 3D tiskalniki na tržišču, je sestava Creality tiskalnikov sprehod v parku.

Za razliko od CR-10, ima model CR-10S ima funkcijo zamenljivih šob. To je velika prednost na njegovi strani. Še en velik plus CR-10S je, da lahko pošlje diagnostiko, če ima tiskalna nitka ali katerikoli drugi občutljiv del naprave težave z delovanjem.

To je nekaj, česar CR-10 nima in je za uporabnika zelo pomembno. Tiskalne nitke z lahkoto zmanjka, še posebej kadar tiskalnik opravlja daljše tiskalno delo.

Druga stvar, ki jo je treba omeniti pri CR-10S modelu, je, da je njegova matična plošča enostavna za prilagajanje. Še več, ta je tudi nadgradljiva.

 

product-desc-image
product-desc-image-mobile

Creality CR-10 in CR-10 Mini - Primerjava


Pri primerjavi Creality CR-10 in CR-10 Mini smo si vzeli čas za ogled lastnosti obeh modelov tiskalnikov. CR-10 ima večjo zmogljivost kot mini različica. Za začetek ima večjo tiskalno ploščo, kar zagotavlja večjo površino in volumen tiskanja. Prav tako se ponaša z zaganjalnikom prve stopnje, ki uporabniku omogoča nadgradnjo obstoječe programske opreme.

Čas delovanja oz. čas pripravljenosti je pri CR-10 daljši kot pri mini različici.  Mini CR-10 je na splošno primeren za rabo doma, medtem ko je model CR-10 velik in primeren za industrijsko uporabo.


Kar se cen tiče, lahko CR-10 Mini označimo za najboljši 3D tiskalnik pod 300 $. Vendar v primerjavi z nekoliko dražjim CR-10, CR-10 Mini zaostaja zaradi manjše velikosti tiskanja. Zagotovo je vredno kupiti CR-10 ali CR-10S, saj boste imeli veliko več možnosti z različnimi velikostmi tiskanja. CR-10 Mini tiskalnik pa je najboljši 3D tiskalnik za otroke in začetnike.

Zaključek


Creality tiskalniki so na splošno pridobili tržno moč zaradi svojih edinstvenih funkcij in kakovostjo uporabe. Tako menimo, da boste za svoj denar prejeli kvaliteto, če se boste le odločili za enega izmed teh 3D tiskalnikov.

V komentarjih nam sporočite, kateri 3D tiskalnik je po vašem mnenju najboljši za otroke. Če menite, da obstajajo dodatne možnosti, za katere bi želeli da si jih ogledamo, nas kontaktirajte preko info@azurefilm.com

Preverite naše novice za več podobnih člankov. 

Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:

  Primerjaj Zapri primerjavo