Tehnična podpora: POŠLJI EMAIL
whatsapp-logo-variant Created with Sketch. Whatsapp chat
Slovensko flag SL
Dostava

ENDER 3 S1 REVIEW

06. 05. 2022.

Koliko od vas si želi, da bi serija tiskalnikov Ender 3 lahko tiskala fleksibilne 3d filamente? Koliko od vas si je želelo imeti 3d tiskalnik Ender 3 s samodejnim izravnavanjem podlage? Creality nas je končno slišal in naredil Ender 3 S1- tiskalnik,  ki nam ponuja ekstruder z direktnim pogonom, novo odstranjivo podlogo in CR-touch za samodejno leveliranje mize.

Vsi vemo, da je serija Ender 3 najbolj priljubljena serija tiskalnikov med manjšimi modeli. Lani nas je Creality presenetil z Enderjem 3 V2 – tiskalnikom minimalističnega videza, s predalom za sladkarije ali orodje, če želite, novim barvnim zaslonom in tiho matično ploščo. Tokrat vam predstavljamo še boljši, večji Ender 3 S1 s številnimi izboljšavami. Za začetek je najpomembnejša lastnost tega Ender 3 ta, da ima direktni pogon, dvojno vleko in kovinski ekstruder, dva osnovna senzorja – senzor za zaznavanje filamentov in senzor za samodejno izravnavo podlage. Nov sklop tiskalnika je zasnovan tako, da uporabniku omogoča, da ga sestavi in začne tiskati v samo 10 minutah. Ima visoko natančno Z os, dva motorja na osi Z, novo 32-bitno matično ploščo z izjemno tihimi gonilniki in še veliko več. 

NAJPOMEMBNEJŠE LASTNOSTI

• Ekstruder z direktnim pogonom

• PC magnetna podlaga

• CR Touch (avtomatsko izravnavanje podlage s kovinsko sondo)

• Dva motorja na osi Z

• Nadgradnja dvojne osi Z z jermenico in zobatim jermenom

• Senzor za filament

• 32-bitna matična plošča z izjemno tihimi gonilniki

• 4,3 ″ zaslon z vrtljivim gumbom

• X in Y napenjalec jermena

• Škatla za orodje

• Nosilec/držalo za filamenta

• Napajalnik Creality

• Enostavna montaža (10 minut)

KAJ JE NOVEGA?

1. EKSTRUDOR Z DIREKTNIM POGONOM

Ekstruder je najpomembnejši del 3D tiskalnika. Zakaj? Ker je tisti del, ki potisne filament skozi segreto šobo, kjer se stopi in ekstrudira. Vsi ekstruderji so sestavljeni iz enakih delov – iz koračnega motorja in zobnika. Medtem, ko so komponente ekstruderjev vedno enake, imamo dve različni vrsti ekstruderjev: Bowden in Direct drive. Razlika med obema je v lokaciji ekstruderja in kako daleč mora filament potovati, preden vstopi v ogrevano šobo. (za več sledite tej povezavi: https://www.azurefilm.si/blog/how-to-install-micro-swiss-direct-drive-to-ender-3-v2.html).

Ekstruder z neposrednim pogonom ima manjšo razdaljo potovanja filamenta in manjši retraction/umik. Tudi ukazi za ekstrudiranje so hitrejši, kar ustvarja stabilnejši nadzor iztiskanja materiala in posledično tudi višjo ločljivost. Zaradi tega dodatnega nadzora in krajše poti filamenta je tiskanje fleksibilnih in drugih posebnih materialov zelo enostavno in bolj verjetno nam bo dalo boljše rezultate. Ker sta ekstruder in hotend zelo blizu drug drugemu, ni potrebno, da je sila, ki jo dovaja ekstruder zelo močna, kar pomeni, da bo manjša verjetnost zdrsa filamenta preko sornika, saj bo ekstruder bolj nežen do filamenta.

2. ODSTRANJIVA PC MAGNETNA PODLAGA (PC Spring Steel Print Sheet)

Ender 3 S1 ima novo tiskalno površino – odstranljivo PC magnetno podlago. Je veliko močnejša in odpornejša od stare magnetne plošče, ki jo dobimo npr. pri Enderju 3 PRO. Ta podlaga je odporna na višje temperature in je bolj prilagodljiva, je tudi odstranljiva in se zelo dobro drži magnetov. Odlično se ujema s PLA, PETG, PEEK, ABS, ASA, TPU in drugimi filamenti. S to ploščo ne boste potrebovali traku, lepila ali lopatke. Filament se med tiskanjem enostavno prilepi na podlago; končne izdelke pa je enostavno odstraniti, le rahlo upognite, da se izdelek loči od podlage.

3. CR TOUCH S KOVINSKIM TIPALOM

Ker je imelo veliko izdelovalcev težave z BL touchom in plastičnim tipalom, je Creality nadgradil BL touch in razvil CR touch s kovinskim senzorskim tipalom, kateri ne more trčiti v tiskalno podlago, ker se vedno samodejno umakne. Ravno tako je natančnejši od BL-touch in izgleda malček drugače. Najpomembnejša razlika je v senzorju; CR touch uporablja tehnologijo optičnega senzorja za zaznavanje položaja zatiča v notranjosti (BL touch meri elektromagnetna polja). Ta vrsta tehnologije je zelo zanesljiva in hitra. V primerjavi z BL touchem ima CR-Touch daljšo življenjsko dobo in večkratno uporabo.

Length:

39.46 mm

Length (with sensor pin extended):

44.98 mm

Width:

16.18 mm x 16.24 mm

Weight:

11 g

4. DVA MOTORJA NA Z-OSI

Motor na osi Z je odgovoren za gibanje platforme vzdolž osi Z. Pri tiskalniku Ender 3 se lahko ogrodje za os X včasih nagne zaradi dodatne teže tiskalne glave, ki je naložena na palici Z ali pri ležajih na eni strani zaradi neuravnotežene uteži. To lahko vpliva na kakovost tiskanja, saj če je ogrodje nagnjeno ali niha, lahko povzroči težave pri leveliranju podlage, sploh če je hot end na različni višini vzdolž osi X.

Z Ender 3 S1 ne boste imeli tovrstnih težav, saj dva motorja na Z-osi z navojnimi palicami zagotavljata stabilnost osi X med tiskanjem in lahko zmanjšata tudi obrabo mehanskih komponent.

5. NADGRADNJA DVOJNE Z-OSI Z JERMENICO IN ZOBATIM JERMENOM

Poleg dveh motorjev na osi Z lahko najdemo pri Enderju 3 S1 tudi jermenico in zobati jermen. Tako bo tisk še bolj natančen in ekstruder se lahko enakomerno premika po Z-osi. Ta dodatna nadgradnja je zelo uporabna, še posebej, če želite tiskati hitreje. Ker je ekstruder z direktnim pogonom nameščen v bližini hotenda, pomeni, da je teža na tej strani nekoliko večja kot na drugi. S pomočjo jermenice in zobatega jermena se zagotovi enakomerno in zelo natančno gibanje po Z-osi.

8. SENZOR ZA FILAMENT

Predstavljajte si, da ste porabili veliko časa za oblikovanje 3D modela in za nastavitev 3D tiskalnika. Načeloma bi naredili nekaj testov, da najdete optimalne parametre tiskanja in začnete tiskati tik pred spanjem v upanju, da se boste zbudili ob sveže natisnjenem modelu. No, brez senzorja je to najverjetneje nemogoče.

Senzor nam pomaga zaznati, kdaj filamenta med postopkom tiskanja zmanjka. Tiskalnik bo prenehal delovati ob ustreznem času in nam bo dal možnost, da rešimo 3D model ter da ohranimo kakovost tiska. Senzor bo poslal signal tiskalniku, ko bo 3d filament prišel do konca koluta in Ender 3 S1 bo začasno ustavil tiskanje, dokler ne naložimo nov kolut filamenta. Samodejno zaznavanje iztekanja filamenta je ena najpomembnejših dodatnih funkcij tiskalnika.

6. 32-BITNA MATIČNA PLOŠČA Z ULTRA-TIHIM GONILNIKOM

V tem tiskalniku lahko najdemo 32-bitno matično ploščo, ki je ena najboljših nadgradenj, ki jih je Creality naredil v zadnjem letu. Glavna naloga matične plošče je povezovanje in nadzor mehanskih in električnih delov 3D tiskalnika. Ta nadzorna plošča nadzoruje vse, kar je mogoče digitalno manipulirati- od grelnikov, koračnih motorjev, ventilatorjev do termistorske podlage in termistorske šobe. S to ploščo dobite poseben komplet ventilatorjev, ki nadzorujejo temperaturo gonilnikov, tako da se ne pregrejejo. Zraven dobite tudi mikrokrmilnike STM32F103, ki uporabljajo jedro Cortex-M3, z največjo hitrostjo procesorja 72 MHz. Tihi gonilniki zagotavljajo da glasnost 3D printerja, ne deluje nad 50 dB.

7. ENDER 3 S1 NAPAJALNIK CREALITY

Napajalnik je skrita škatla pod mizo Enderja 3 S1, zahvaljujoč kateri vaš tiskalnik ''čarobno'' deluje . Vsebuje usmerniško vezje in transformator, ki lahko obdela do 24 Voltov in 350 Watt-ov. Tokrat se je Creality odločil izdelati lasten napajalnik za Ender 3 S1 z ogrodjem iz aluminijeve zlitine, ki ima dobro kompresijsko odpornost ter učinkovito ščiti notranje dele. Zasnovan je tako, da lahko ventilator učinkovito odvaja toploto, zaradi česar je bolj varen in zanesljiv. Transformator zmanjša možnost okvare in zagotavlja stabilno delovanje napajalnika. Model napajalnika, ki ga najdemo v 3d tiskalnik Ender 3 S1, je CMS-350-24.

ZAKLJUČEK

Testiranje Enderja 3 S1 je šlo odlično. Preizkusili smo tiskati PLA, PETG in TPU filamente in vsi rezultati so bili neverjetni! Če iščete poceni, a učinkovit 3D printer z ekstruderjem z direktnim pogonom, je ta za vas. Maksimalna hitrost tiskanja je manjša od starega Enderja 3, vendar je to nepomembno, saj nas večina vedno tiska s hitrostjo 70-80 mm/s. S to hitrostjo tiskalnik ohrani natančnost in kakovost tiska.

Cena Ender 3 S1 je resnično uporabniku prijazna, saj nam Creality za takšno ceno resnično nudi veliko. Cena v naši trgovini bo 439 EUR, uraden datum objave 3D tiskalnika pa bo nekje pred novim letom. Kdo ve, morda vas bo Božiček tokrat presenetil 😊

Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:

    Primerjaj Zapri primerjavo