Tehnična podpora: POŠLJI EMAIL
whatsapp-logo-variant Created with Sketch. Whatsapp chat

Kaj je 3D tiskanje in kako deluje 3D tiskalnik?

01. 02. 2021.

3D tiskanje (imenovano tudi aditivna proizvodnja) je proces pretvorbe digitalnega tridimenzionalnega objekta v fizično zasnovo skozi zaporedno serijo slojev. Vse tehnologije tiskanja delujejo pod enakimi načeli, ki so osnova izraza 'aditiv', kar pomeni zaporedno kopičenje tankih slojev za ustvarjanje predmeta ali oblike. Obstajajo številne tehnologije in materiali za 3D tiskanje. Ene izmed teh so Poly Jetting, selektivno lasersko sintranje (SLS) ter topljenje in strjevanje materiala z namenom kreiranja trdnega objekta (FFF) oz. ciljno nalaganje (FDM). Najpogosteje so uporabljeni 3D tiskalniki, ki temeljijo na SLA in FDM/FFF procesih, saj jih je lažje vstaviti v stroj ter so cenejši in lažji za uporabo.

Kako deluje 3D FDM tiskalnik? 

FDM tehnologijo je proti koncu 1980-ih razvil S. Scott Crump, vendar pa so s komercializacijo začeli šele leta 1990. FFF je enakovreden izraz FDM-u. Ustvarjen je bil z razlogom, da se za ta postopek uporablja fraza, katera še ni pravno definirana.

Da bi ustvarili objekt s FDM tiskalnikom, morajo biti datoteke narejene v CAD programu (Computer-aided Design), od tam pa se jih lahko pretvori v format, ki ga bo 3D tiskalnik razumel (v večini primerov STL). Tiskalniki uporabljajo tako materiale za modeliranje kot podporne materiale. Material za modeliranje predstavlja zaključen predmet, medtem ko podporni material drži predmet med tiskanjem.

Materiali so v obliki termoplastičnega filamenta, kateri se med procesom odvije ter usmeri skozi brizgalno šobo. Šoba nato topi filamente in jih položi na gradbeno ploščo ali podstavek. Gradbeno ploščo in šobo usmerja računalnik, ki pomaga pri ustvarjanju in prilagajanju X, Y, Z koordinat med tiskanjem. Šoba se nad podstavkom premika horizontalno ter vertikalno in tvori tanko plast plastike, ki se po hlajenju strdi in veže s plastjo pod njo. Podstavek se nato spusti, da se omogoči tvorba naslednje plastične plasti. Ta proces se nadaljuje, dokler ni celoten načrt dokončan.

Zadnji del 3D FDM tiskanja je odstranitev predmeta iz tiskalnika, ko je le-ta končan. To se naredi tako, da namočite predmet v detergent in vodno raztopino ali pa z roko prekinete podporno podlago. Za polepšanje videza predmeta se le-tega lahko pobarva, zbrusi ali polakira po želji.

 Zaključek

Velikost predmeta določa čas tiskanja. Veliki in zapleteni predmeti trajajo veliko dlje kot manjši in tanjši. Kakovost predmeta je predvsem odvisna od debeline plasti. Debeli 3D tiskani predmeti so običajno odlične kakovosti.

P.S. Prebrskajte med ponudbo naših 3D tiskalnikov s KLIKOM TUKAJ.   

Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:

    Primerjaj Zapri primerjavo