Tehnična podpora: POŠLJI EMAIL
whatsapp-logo-variant Created with Sketch. Whatsapp chat
Slovensko flag SL
Dostava

Kako izbrati pravi 3D tiskalnik ?

13. 05. 2022.

Tehnologija 3D tiskanja je uporabna aplikacija, ki je v veliko pomoč na številnih področjih. Je zmogljiva tehnologija z obetavno prihodnostjo. Podjetjem zaradi tega že sedaj pomaga prihraniti precejšen denar in čas.

3D tiskanje pogosto uporabljajo velike korporacije in univerze. Vendar pa je sčasoma zavzelo več gospodarskih panog. Čeprav nekateri v 3D tiskalnikih vidijo igračo, imajo le-ti ogromno uporabe, če natančno veste, kako jih uporabljati.

To je tehnologija, ki ima velik obseg in jo sprejema vedno več organizacij. 3D tiskanje bo v novemu naprednemu svetu imelo pomembno vlogo v našem življenju.

Zdaj se gotovo sprašujete, kje lahko dobim kakovosten 3D tiskalnik? Kako ga lahko v celoti izkoristim? Kaj lahko z njim dosežem? V tem primeru ste na pravem ste mestu. V tem članku vam predstavljamo hiter vodič za nakup 3D tiskalnika z vsemi potrebnimi informacijami. Začnimo.

KAJ ŽELITE NATISNITI?

Gospodinjski predmeti

Obstaja ducat gospodinjskih predmetov, ki jih lahko natisnete. Ti vključujejo vse, kar lahko najdete v svojem domu, okolici, ali pisarni. Natisnete lahko, na primer, stenske nosilce, vaze, odpirače za steklenice, sponke, glave za tuš, ščitniki za vtičnice, itd. Praktično lahko s 3D tiskalnikom naredite karkoli vidite okoli sebe. Izdelki niso samo fascinantni na pogled, temveč so tudi zelo uporabni in praktični. Če iščete 3D tiskalnik za domačo rabo ali kot hobi, poglejte Creality 3D tiskalnike.

Zunanji objekti

To so predmeti, ki bi morali vzdržati sile narave. S 3D -tiskalnikom lahko natisnete karkoli, od lončnic za rastline, privlačnih nalepk za zvonce, do vrat ali okraskov trate. Pri tem pa bodite pozorni, in uporabite ASA 3D filament, ki je odporen na sonce ali ABS filament. ASA filament se lahko tiska skoraj z vsakim FDM 3D tiskalnikom, ABS pa je bolj občutljiv in zahteva zaprt tip 3D tiskalnika.

Umetniško delo

S 3D tiskalnikom lahko ustvarite karkoli. Če se ukvarjate z ustvarjalnimi umetninami, kjer so detajli zelo pomembni,  vam predlagamo, da kupite tiskalnik, ki uporablja smolo. Čeprav je mogoče ustvariti umetnine s 3D tiskalnikom, kompleksni modeli potrebujejo specializirane tiskalnike. DLP tiskalniki s smolo vam omogočajo, da z lahkoto ustvarite zanimiva umetniška dela, ki zahtevajo podrobnosti.

Orodja

Če 3D tiskalnik uporabljate za tiskanje orodij, je potek tiskanja najprej odvisen od namena in uporabe orodja. Za funkcionalna orodja ali orodja, ki potrebujejo biti temperaturno odporna priporočamo tiskanje z ABS Filamenti. Veliko podjetij uporablja tudi PAHT-filament iz karbonskih vlaken ali Nylon. Za tiskanje teh materialov potrebujete močan kovinski ekstruder, ki lahko doseže višje temperature, zato preverite profesionalne tiskalnike.

Profesionalni izdelki

Z napredkom na področju 3D tiskalnikov to tehnologijo široko uporablja več gospodarskih panog. Vse več industrij uporablja 3D tiskane predmete, med drugim tudi avtomobilska industrija ter letalska in vesoljska industrija. Te industrije običajno uporabljajo profesionalni tiskalnik FDM, kot je Flashforge Creator 3 V2 ali Zortrax.

Zobozdravstvo, arhitekturni biroji, izdelovalci nakita

Te panoge običajno uporabljajo DLP tiskalnik s smolo, saj so detajli zelo pomembni. 3D tiskalnik na rezino je zelo natančen in spada tudi v cenovno dostopen rang. Tukaj se uporablja posebna smola-rezina, katera predstavlja UV-utrjevalno tekočo plastiko. Za foto-občutljivo smolo je značilno, da se utrjuje z uporabo laserja ali svetlobe in se tako pretvori v trden model ali izdelek. DLP 3D tiskalniki so zgrajeni tako, da imajo gradbeno platformo, ki omogoča 3D tiskanje izdelkov obrnjenih na glavo, istočasno pa se izdelek strjuje s pomočjo UV svetlobe.

 

METODE 3D TISKANJA

FDM 3D tiskanje

Tiskalniki FDM (ciljno nalaganje) ustvarjajo predmete s 3D filamentom. Filament se dovaja v cev, katera ga potisne v vroč ekstruder, kjer se stopi. Material se pojavi na drugi strani in se nalaga plast za plastjo ter na tak način zgradi 3D model. To je cenovno ugoden način tiskanja, ki vključuje tudi poceni materiale.

SLA 3D tiskanje

Metoda SLA za 3D tiskanje uporablja smolo namesto filamenta. Tukaj lahko ustvarjate plasti, ki so pogosto 50 mikronov ali manj. Te vrste tiskalnikov sledijo procesu, imenovanemu fotokoagulacija. Ta proces vključuje kemično reakcijo, ki tvori plasti. V primerjavi z drugimi metodami ponuja SLA tiskanje izjemno natančnost.

Digitalna obdelava svetlobe ali DLP je podobna SLA. Ta postopek uporablja polimerizacijo, ki ustvari vsako plast. Uporablja vir svetlobe, ki strdi smolo na mestu.

SLS 3D tiskanje

Selektivno lasersko sintranje ali postopek SLS je metoda 3D tiskanja, ki je v praksi zelo razširjena v industrijskem sektorju. Metoda SLS uporablja poseben prah, ki je razporejen v tankih plasteh. Laser nato stopi ali utrdi prah. Ta način tiskanja lahko zahteva "pečenje", da odstranite plastično vez, nato pa vam ostane keramičen ali kovinski izdelek. V primerjavi z drugimi 3D metodami in napravami, je SLS tiskalnik drag in ogromen.

 

Večina ljudi se odloči za metodo FDM, katera je najbolj priljubljena in cenovno dostopna. FDM tiskalniki so odlični za začetnike, zato se bomo tudi v naprej osredotočili ravno na to metodo/tehnologijo 3D tiska.

S KAKŠNIMI MATERIALI LAHKO TISKAM?

Kot smo omenili, se bomo osredotočili na FDM tehnologijo. S takšno vrsto tiskalnikov lahko tiskate različne filamente in materiale kot so PLA, PETG, ASA, Karbonska vlakna, ABS, … To so nekateri najpogosteje uporabljeni materiali. Poleg tega se sedaj uporabljajo tudi drugi edinstveni materiali, kot je na primer fleksibilna nit na osnovi lesa. Pomembno je poudariti, da shranjevanje filamentov predstavlja zelo pomemben dejavnik, saj so npr. fleksibilni filamenti zelo občutljivi na vlago in jo vežejo nase, kar povzroči slab rezultat 3D tiskanja. Vedno spravljajte filamente v prostor, kjer ni odvečne vlage, lahko jih imate v najlonski vrečki ali v zaprti plastični škatli. Za doseči najboljše 3D rezultate pa uporabite sušilec filamenta pred vsakim tiskanje.  Spodaj so naštete najbolj pogoste vrste filamentov: 

PLA filament

PLA je okrajšava za polilaktično kislino. Je plastika rastlinskega izvora. Pomembno je poudariti, da je ta filament občutljiv na prekomerno vlago, zato je pomembno, da ga vedno shranjujete v zaprtem prostoru-vrečki ali plastični škatli, kamor vlaga ne more prit. Poleg tega se deformira tudi zaradi dolgotrajne izpostavljenosti soncu. Ta vrsta filamenta je najbolj primerna za notranje projekte kot so razne figurice, dekorativni izdelki, pripomočki za v pisarno in doma, rezervni deli,… Ni pa idealna za zunanje namene, saj lahko ekstremno sonce in vlaga poškodujeta vaše delo. PLA filament je priljubljen predvsem zaradi enostavnosti uporabe, namreč je zelo preprosto za ga 3D tiskati.

PETG filament

PETG pomeni polietilen tereftalat glikol. Ta vrsta filamentov je plastika, ki je varna za živila. Vendar to ne pomeni, da so vsi vaši 3D natisnjeni predmeti varni za hrano. Predmeti PETG pa morajo imeti dobro dodelano plast, preden pridejo v stik s hrano. Vedno vprašajte proizvajalca za certifikat o stiku z živili. PETG se ne uporablja samo za razne posode za hrano, ampak je izredno priljubljen tudi za tiskanje prototipov in rezervnih delov v proizvodnjah, saj je zelo močen in fleksibilen filament. Primeren je tudi za zunanje projekte, saj vzdrži višjo temperaturo v primerjavi s PLA filamentom, tako da ga sonce ne deformira. PETG se tiska na podoben način kot PLA, zelo je preprost za uporabo; potrebno je samo segreti podlago ter nastaviti pravilno temperaturo šobe.

ABS filament

Ta filament je eden najtrših plastik, ki jih lahko najdete. Akrilonitril butadien stiren ali ABS najbolje deluje v zaprtem okolju. Potrebuje veliko toplote, ki pomaga pri tiskanju filamenta. Poleg tega je ABS najbolje uporabiti le, če je prostor popolnoma dobro prezračen. Če potrebujete močne in fleksibilne izdelke, ki so odporni na zelo visoke temperature je potem ABS prava rešitev za vas. Obvezno ga je potrebno tiskati v zaprtem tiskalniku in v stabilnem okolju. Med tiskanjem je zelo občutljiv na temperaturne spremembe, zato ne sme priti do prepiha v sobi, kjer se tiska. Med tiskanjem izloča hlape, kateri so lahko škodljivi za ljudi, zato je obvezno treba prezračiti prostor po opravljenem 3D tisku. Primeren je za tiskanje raznih kosov, ki jih je treba sestaviti skupaj, za delat prototipe, uporablja se v proizvodnjah, avto-moto industriji, letalski industriji,…

KAKŠNO PROGRAMSKO OPREMO ZA 3D TISKALNIKE MORATE ISKATI?

Obstajata dva glavna vira programske opreme, ki jo uporablja 3D tiskalnik. Medtem, ko je eden tiskalnik sam, je drugi računalnik, ki ustvarja datoteke 3D tiskalnika.

Programska oprema, ki jo lahko preprosto naložite na vaš računalnik, se imenuje Slicer ("rezalnik"). V tem programu ustvarite datoteke za namene tiskanja. Poleg tega je g-koda ena najpogostejših vrst datotek 3D. Na spletu lahko najdete veliko programov za rezanje, tukaj pa bomo omenili 3 najbolj priljubljenih, in sicer Curo, Creality rezalnik in Slic3r.

Cura: To odprto kodno programsko opremo za rezanje 3D je ustvaril David Brahm, razvil pa jo je Ultimaker. Je popolnoma brezplačna in zelo priljubljena med 3D ustvarjalci.

Slic3r: Slic3r je aplikacija za rezanje 3D, ki je brezplačna programska oprema za 3D tiskalnike.

Creality slicer: znamka svetovno priznanih 3d tiskalnikov Creality je pred kratkim razvila tudi svoj lasten rezalnik, katerega lahko upravljate tudi preko njihove mobilne aplikacije Creality Cloud app.

Poleg tega obstaja veliko programske opreme, ki se uporablja na 3D tiskalnikih. Večina 3D tiskalnikov uporablja vdelano programsko opremo Marlin. Za vsako aplikacijo pa obstajajo različni čipi. Vsak tiskalnik bo imel posebno strojno programsko opremo. O tem lahko več preberete na spletu.

KATERE LASTNOSTI 3D TISKALNIKA MORATE ISKATI?

Varnostne lastnosti

Ko gre za delo s kakršnokoli električno opremo, pri tem nikoli ne morete biti preveč varni. Vedno bodite pozorni na 3D tiskalnike, ki vsebujejo dodatne varnostne funkcije. Takšne lastnosti bodo pomagale izboljšati vašo splošno izkušnjo ter vedno zagotovile vašo varnost. Obstaja več avtomatiziranih funkcij, kot so hlajenje šobe in drugo. Poleg tega poiščite 3D-tiskalnik, ki se samodejno izklopi, ko je tiskanje končano. Zato bodite pozorni na varnostne funkcije, ko nakupujete eno od teh naprav.

Funkcije nadaljevanja tiskanja

Nič ni bolj žalostnega kot uničiti čudovit model sredi njegovega tiskanja. Funkcija nadaljevanja tiskanja je pomembna funkcija, ki zagotavlja, da se vaši 3D natisi ali modeli ne ustavijo, ko pride do nepričakovanih napak ali če pride do izpada elektrike. S to funkcijo naprava začne tiskati tam, kjer se je ustavila, namesto da bi začela znova.

Kakovostni uporabniški vmesnik

Z napravami kot je 3D tiskalnik, lahko kakovostni uporabniški vmesnik naredi razliko. Krmarjenje z gumbom je lahko naporno in stresno. Po drugi strani pa površina na dotik omogoča lažjo navigacijo. Poleg tega vam ni treba porabiti veliko denarja za 3D -tiskalnik z zaslonom na dotik. Tudi cenovno ugodni tiskalniki imajo danes kakovosten uporabniški vmesnik, takšen 3D tiskalnik je na primer Ender 3 V2.

Ogrevana podlaga

Ogrevana podlaga je ključnega pomena za končni rezultat 3Dizdelka. Prednost ogrevane postelje je, da zagotavlja trdno podlago in izdelek pritrjen na isto mesto. Na segreto podlago se filament boljše prime in onemogoča vihanje robov. Na voljo je več različnih podlag- magnetna podlaga, navadno steklo, steklo s silikonskim premazom, PC podlaga in najnovejša PEI podlaga. Po testiranju vseh podlag, lahko rečemo, da je najboljša odločite PEI podlaga, saj poleg odlično segrete mize in močnega oprijema prvega sloja, omogoča tudi najlažje odstranjevanje končanega 3d izdelka. Na tej podlagi ne boste potrebovali več raznih trakov, špatul in ostalih pripomočkov za odstranjevanje modelov. Če vaš tiskalnik nima na voljo PEI podlage, pa vam svetujemo uporabo spreja Dimafix ali 3dlac, katera imata podobne učinek kot PEI podlaga.

Prilagodljivost osi

To je še ena ključna funkcija, ki vam bo prihranila čas. Ustvarjanje 3D predmetov pogosto zahteva zategovanje ali popuščanje napetosti, da dobite pravo nastavitev. To lahko postane precej težavno in vodi do izgube časa. Zato poiščite 3D tiskalnik, ki ima enostaven dostop do napetosti pasu.

Uravnavanje mize

Uravnavanje mize predstavlja zelo pomemben korak za uspešen 3d tisk. 3D tiskalniki imajo na voljo tako ročno kot avtomatsko uravnavanje mize. Nekateri novejši modeli pa imajo združena oba načina in nudijo ''smart'' liveliranje, kar pomeni da dobite kolešček za ročno uravnavanje in CR-touch za avtomatsko uravnavanje, tako lahko kombinirate po želji. Če vam je všeč tiskalnik, kateri nima avtomatskega liveliranja pa ga lahko naknadno nadgradite s CR Touch (avtomatsko izravnavanje podlage s kovinsko sondo).

Vrsta ekstrudorja

Poznamo ekstrudor z direktnim pogonom ter ekstrudor, ki deluje s pomočjo cevke Bowden. Razlika  se pozna predvsem, če želite tiskati tudi fleksibilne filamente. Pri ekstrudorju z direktnim pogonom ima filament manjšo pot do šobe in posledično ima tudi manj možnosti , da se kje zvije ali zatakne. Bowden cevka je bolj primerna za večje tiske. Tukaj ima filament daljšo pot do segrete šobe. Ravno tako kot pri uravnavanju mize lahko tudi ekstrudor naknadno zamenjate ali nadgradite. Znamka Micro Swiss je vodilna na svetu glede rezervnih delov. Če vas zanima, kako poteka nastavitev novega ekstrudorja Micro Swiss kliknite tukaj.

Zaprt 3D tiskalnik ali odprt?

Večina 3D ustvarjalec, ki se odloči za prvi 3D tiskalnik izbere odprtega ter prilagojenega za domačo rabo, kot je na primer Ender 3 V2 ali Sermoon D1. Podjetja pa se odločijo glede na to, kaj bodo tiskala. Arhitekturni biroji, slaščičarne, samostojni podjetniki tudi velikokrat potrebujejo manjše 3D modele , katere jih natisnejo kar z odprtim tiskalnikom. Večja podjetja, ki imajo proizvodnjo ali se ukvarjajo z izdelavo prototipov pa pogosteje izberejo zaprt tiskalnik, predvsem zaradi uporabe bolj občutljivih filamentov kot so ABS filamenta in Nylon.

Diameter 1,75 mm ali 2,85 mm ?

Večina 3D tiskalnikov sprejme filament z diametrom 1,75 mm. Na trgu je tudi precej večja ponudba različnih vrst filamentov in barv z diametrom 1,75mm kot pa z 2,85 mm. Če želite 3D tiskati s čim več različnimi filamenti, je potem tiskalnik z diametrom 1,75 mm odličen za vas. Diameter 2,85 mm nudi zelo malo proizvajalcev 3D tiskalnikov, saj ni bistvene razlike v 3D tiskanju. Edina prednost bi bila ta, da širši diameter lahko pomaga znižati možnost, da bi filament zdrsnil. Če pa imate 3D tiskalnik z direktnim pogonom ali z dvojni zobnikom, pa je skoraj nemogoče da bi na tiskalniku, ki sprejema 1,75 mm diameter, prišlo do kakšnega zastoja filamenta.

KAKO IZBRATI NAJBOLJšI TISKALNIK ZA VAS?

Kako torej izbrati najboljši 3D tiskalnik za vas? Odgovor je preprost in enostaven. Samo sledite in upoštevajte spodnje tri dejavnike:

1. Izberite ustrezne materiale za 3D tiskanje

Pri izbiri pravih materialov za 3D tiskanje imejte v mislih širšo sliko. Izberite materiale, ki ustrezajo vašim potrebam tiskanja, in ne le nekaj, kar je združljivo s 3D tiskalnikom. Tudi pri izbiri materialov ne postavljajte cene pred drugimi lastnostmi. Na koncu lahko nizkocenovni material prinese nezadovoljive rezultate. Kakovostni materiali vam bodo na koncu vedno dali najboljši izdelek. Upoštevajte na primer vse vidike svojega projekta, od trajnosti, končnega izdelka, trdnosti, itd. Izberite materiale, ki ustrezajo vašim zahtevam.

Poleg tega so nekateri materiali v stiku s kožo nevarni. Tako morate temeljito poznati vsak material, njegove lastnosti, kako se odzivajo na različne kemikalije itd. Ne razmišljajte o materialih kot o objektih, ampak o tem, kako bodo ti materiali videti kot končni izdelek. Vedno je najbolje kupiti 3D tiskalnik, ki ponuja prilagodljivost glede materialov in barv. Čeprav to morda ne bo vplivalo na vaše sedanje zasnove, bo v prihodnje razširilo vaše možnosti.

2. Izberite 3D tiskalnik s funkcijo enostavnega vzdrževanja

3D tiskalniki, tako kot katera koli druga elektronska naprava, potrebujejo ustrezno nego in redno vzdrževanje. Gibljive dele je treba dobro naoljiti, sicer obstaja nevarnost, da se zataknejo. Podobno je treba za pravilno delovanje tiskalnika redno čistiti tiskalno podlago, lahko pride tudi do tega, da bo treba sčasoma zamenjati vsak del tiskalnika.

To velja za vse vrste tiskalnikov vseh proizvajalcev. Tukaj spet obstajata dve vrsti tiskalnikov, prva vrsta je skupina tiskalnikov, ki jih sestavite sami, drugi pa so že sestavljeni, "iz škatle". Prednost nakupa tiskalnika iz prve skupine je, da vam bo postopek montaže omogočil poglobljeno razumevanje delov. Po drugi strani pa o tiskalniku, ki je že sestavljen, ne boste imeli veliko znanja glede delovanju notranjosti.

Če menite, da bi z vzdrževanjem imeli preveč dela vam predlagamo, da kupite tiskalnik SLA/DLP. V teh tiskalnikih se premakne samo os Z, drugi deli pa ostanejo nedotaknjeni. V primerjavi z drugimi 3D tiskalniki ne potrebujejo veliko vzdrževanja. S temi tiskalniki lahko preprosto zamenjate dele, ki se sčasoma obrabijo. Manj gibljivih delov pomeni manj nevarnosti okvare.

3. Izberite 3D tiskalnik z varnostnimi funkcijami

Funkcija nadaljevanja tiska je ključnega pomena, saj nadaljuje tiskanje vaše zasnove v primeru napak ali stika z elektriko. Prav tako se prepričajte, da proizvajalec ponuja dobre storitve za stranke, če naletite na kakršne koli težave. Veliko tiskalnikov se da naročiti iz Kitajske, vendar imejte v mislih, da če boste imeli kakršnekoli težave, vam prodajalci iz Kitajske ne bodo mogli pomagati. Za ponovno pošiljanje tiskalnika na vpogled na Kitajsko in nazaj, pa boste imeli ogromno stroškov. Nazadnje preverite še, ali so filamenti, ki jih uporabljate zanesljivi in kvalitetni.

KONČNI REZULTAT

Čeprav vam trg ponuja široko paleto možnosti, je najbolje, da se v njih ne izgubite. Draga naprava lahko ponuja neskončne možnosti, vendar bi morala ustrezati tudi vašim potrebam 3D tiskanja. Ne sledite toku na slepo in se prepričajte, kakšne projekte nameravate izvesti. Cilj je kakovost in ne količina. Ne izberite tiskalnika z ogromnim številom funkcij, če jih ne boste uporabljali. Bodite natančni in zapišite svoje potrebe, lastnosti ali specifikacije, ki so za vas pomembne.

Raziščite svoje možnosti in med vsemi izberite najboljšo možnost za vaše potrebe. Z natančnim razumevanjem in potrpežljivostjo smo prepričani, da boste dobili želeno napravo za 3D tiskanje. Upamo, da vam bo ta članek pomagal narediti poučeno izbiro. Omenjene informacije omogočajo, da že sedaj zožate svoje možnosti. Tako smo prišli do konca tega hitrega vodnika za 3D tiskanje. Če imate kakšno vprašanje ali dvome o 3D tiskalniku, vam bomo z veseljem pomagali. Kontaktirajte nas na info@azurefilm.com ali nas pokličite na 031 718 800.

Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:

    Primerjaj Zapri primerjavo