Tehnična podpora: POŠLJI EMAIL
whatsapp-logo-variant Created with Sketch. Whatsapp chat

Kako izbrati pravi filament za 3D tiskalnik?

01. 02. 2021.

Filamenti so izjemno pomembni pri 3D tiskanju, zato je dobro imeti znanje kako se med seboj razlikujejo. Poznamo filamente različnih velikosti, oblik, barv, tekstur, stilov in materialov. Izbira filamenta je odvisna od namena uporabe predmeta. Ta članek poda vpogled v nekatere najpomembnejše vidike, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri filamenta.

Pri izbiri ustreznega filamenta za 3D tiskalnike moramo upoštevati različne lastnosti materialov.

Poleg velikosti je  pomemben tudi material iz katerega je 3D filament narejen. Najbolj uporabljeni materiali v filamentih vsebujejo:

  • PLA (Polilaktična kislina): Je termoplastičen alifatski poliester za katerega je znano, da je bioaktiven in biološko razgradljiv. Izvira izključno iz obnovljivih virov, kot so koruzni škrob in sladkorni trs. Pri nizkih temperaturah je PLA enostavno iztisniti, vendar se zlahka zlomi v primeru udarca. Je dobra izbira za ljubitelje okolju prijaznih filamentov. Za razliko od ABS nima vonja.
  • ABS (Akrilonitril Butadien Stiren): Ta material potrebuje izredno visoke temperature tiskanja. Spada pod vzdržljiv in poceni termoplastičen material.
  • PET (Polietilen Tereftalat)/ CPE (Kopoliester): Preprost za uporabo z možnostjo recikliranja. CPE je narejen iz enake plastike kot plastenke vode za enkratno uporabo. Je bolj upogljiv in močnejši kot ABS.PVA (Polivinil alkohol) - PVA material se uporablja skupaj z ABS ali PLA filamenti pri 3D tiskalnikih, ki imajo dvojni vgradni ekstruder. Ta vrsta tiskalnika ustvari podporne strukture iz PVA, medtem ko hkrati tiska glavni model iz PLA oz. ABS sistema.
  • Najlon: V primerjavi s PLA in ABS je njegova življenjska doba bistveno daljša. Je lahek, fleksibilen in stroškovno učinkovit filament.

Ugotovite katere lastnosti mora imeti vaš filament

Določite lastnosti, ki jih želite na končnem tisku, saj je na trgu na voljo širok spekter filamentov z različnimi lastnosti. Na primer PLA je biološko razgradljiva, medtem ko so lahko drugi eksotični filamenti bolj prilagodljivi. Ne pozabite upoštevati varnost plastike pri vaši izbiri filamenta. 

Ugotovite katere materiale lahko vaš tiskalnik uporablja

Večina 3D tiskalnikov lahko uporablja ABS in PLA filamente brez večjih težav. V primeru uporabe višjih temperatur je priporočljiva uporaba filamenta iz polikarbonata ali najlona. Prav tako je pomembno, da poskrbite za primerno grelno površino.

Izberite ugodno 

Kot morate pred nakupom upoštevati cenovno dostopnost filamentov, je prav tako pomembno upoštevati dejstvo, da je poceni lahko včasih drago. Ne želite kupiti filamentov v katere boste morali nenehno vlagati denar in čas za popravilo in reševanje težav. Čas je ravno tako pomemben kot denar. 

Prebrskajte še med drugimi filamenti v naši spletni trgovini! KLIKNITE TUKAJ

Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:

    Primerjaj Zapri primerjavo