Tehnična podpora: POŠLJI EMAIL
whatsapp-logo-variant Created with Sketch. Whatsapp chat

Kako tiskati s PLA filamenti in pogoste napake?

18. 04. 2021.

PLA Filamenti se v industriji FDM 3D Tiskalnikov pojavljajo najpogosteje, saj so zaradi njihove strukture in zelo majhnega skrčka najbolj enostavni za 3D Tisk. Pla Filamente tiskamo najpogosteje na temperaturi 200°C, je pa vsekakor temperatura tiska odvisna od tiskalne glave (hot enda) na vašem 3D tiskalniku. Pri določenih modelih na primer kot so Prusa MK2, MK3S, Prusa mini je potrebno naše PLA Filamente tiskati s temperaturo 230°C. Miza pri PLA Filamentu naj bo segreta na temperaturo 60 - 70°C.
Zelo je pomembno, da imate ventilator kateri hladi filament med tiskom prižgan na maksimalno moč 100%.
Velikokrat se pojavijo težave in nezadovoljstvo kupcev ker 3D Tiskalnik, po določenem obdobju preneha delovati. Najpogostejša napaka se pojavi ko se zamaši oziroma obrabi tiskalna glava nozzle oziroma preneha delovati ventilator kateri piha v hladilnik ekstruderja.
Bodite pozorni, da ventilator piha (hladi) z 100% močjo, saj je velikokrat videti, da se ventilator vrti in mislimo, da vse normalno deluje ampak ko ekstruder razstavimo in pregledamo ventilator vidimo da piha le z 20% močjo in to pomeni, da se vaš PLA Filament v exstrudorju ne ohladi dovolj in ga enostavno podajalec filamenta ne more porivati proti tiskalni glavi in je to vzrok zakaj podajalec oziroma ekstruder feder preskakuje in vaš 3d tiskalnik ne tiska.

Kako ugotoviti katera je najbolj primerna temperatura za 3D Tiskanje PLA Filamenta? Na začetku priporočamo da natisnete temperaturni stolp in tako boste najlažje videli in določili katera temperatura tiskalne glave je najbolj primerna za vaš 3d tiskalnik. Opozoriti vas moramo, da je temperatura različna tudi glede na barvo 3d filamenta. Na primer črni PLA Filament boste odlično tiskalni na 200°C pri PLA belem filamentu pa bo temperaturo mogoče povečati za 210°C. Za začetnike v 3D Tisku priporočamo tudi PETG Filament, saj je ta filament enako tiskati kot PLA samo temperaturo tiskalne mize priporočamo da dvignete na 80°C, da bo izdelek med tiskom po vsej površini lepo prilepljen tiskalne podlage. Prednost PETG Filamenta je ta, da ne poka in je tudi temperaturno in mehansko boljši od PLA Filamenta. Vsi, ki se ukvarjajo s 3D Tiskom že dalj časa uporabljajo izključno PETG Filamente oziroma vedno bolj priljubljen filament ASA. Za tiskanje ASA filamenta priporočamo, da je tiskalnik zaprt in ima temperaturo mize na 110°C in je okolica med tiskom čimbolj vroča.

Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:

    Primerjaj Zapri primerjavo