Tehnična podpora: POŠLJI EMAIL
whatsapp-logo-variant Created with Sketch. Whatsapp chat

Katere so najpogostejše težave pri 3D tiskanju?

01. 02. 2021.

3D tiskanje je brez dvoma neverjetno in izdelki, ki jih 3D tiskalnik izdela so dih jemajoči. Vendar pa obstajajo tudi nadležni trenutki, ko pride do nepričakovanih težav zaradi katerih je tiskanje neuspešno. Nekatere od teh težav ne povzročajo takojšnje spremembe postopka tiskanja ter se jih zato ne opazi dovolj hitro. V tem članku so predstavljene nekatere najpogostejše težave s 3D tiskalniki in možne rešitve le-teh.

#1 »Pillowing« 

»Pillowing« se prepozna po pojavu enakomernih lukenj ali izboklin na zgornji površini tiska. Težava je lahko posledica neustreznega hlajenja ali nezadostne debeline zgornje površine. To se da rešiti s povečanjem hitrosti ventilatorjev pri tiskanju zgornje površine. Če to ne pomaga, poskusite povečati debelino zgornje površine. 

#2 Nazobčani tisk / Sloneč izdelek / Premaknjene plasti 

Za to težavo je značilno premikanje plasti med tiskanjem proti smeri Z. Do tega lahko pride zaradi prevelike hitrosti tiskanja ali zaradi mehanske okvare. Ta okvara se lahko pojavi, ker imajo X in Y palice razrahljane jermenice ali pa zaradi problema s prilagodljivostjo glave. 

Rešitev

 • Manjša hitrost tiskanja.
 • Poskrbite, da so jermenice primerno zategnjene ter da se jih prilagodi v primeru trenja med njimi.
 • Preverite, ali je razdalja med jermenicami in drsnimi bloki na obeh straneh enaka. To naredite tako, da premaknete glavo na desno in levo stran tiskalnika. V primeru neskladja se drsni blok postopoma premika milimeter za milimetrom dokler ne pride do poravnave To naredite tudi pri obeh jermenicah ter poskrbite, da ko končate privijete vijake. 

 #3 Manjkajoče plasti 

Tiskani izdelki imajo vrzeli, ker so bili nekatere plasti delno ali v celoti spuščene. Tiskalnik morda ni uspel uporabiti zadostne količine plastike, ki je bila potrebna za tiskanje. Težava bi bila lahko tudi v filamentu, podajalnem kolesu ali zamašeni šobi. 

Rešitev

 • V primeru zamašene šobe, le-to odmašite z iglo.
 • Spuščanje plasti lahko rešite z merjenjem premera filamentov in spreminjanjem multiplikatorja iztiska filamentov. Če je temperatura prenizka, jo povečajte. 

#4: Slonja noga 

Izdelek ima izboklino na dnu ali v bližini podstavka. To lahko povzroči prekomerna teža drugih plasti, še posebej, če spodnji del nima dovolj časa za hlajenje. Do tega lahko pride tudi, če podstavek ni raven ali pa je višina prve plasti prenizka. 

Rešitev

 • Preverite, da je podstavek raven ter malo povečajte razdaljo med šobo in nastavkom.Izravnajte višino s kakovostjo prve plasti.
 • Prilagodite hitrost izdelave prvega sloja ter v primeru osebno pripravljenega modela poskrbite, da imate zasnovano komoro na dnu modela. 

#5 Izkrivljanje in zaviti vogali 

Izkrivljanje je, kadar se model upogne navzgor, tako da ni poravnan s podstavkom. To lahko povzroči razpoke na zgornjem delu zasnove. Žal je to pogosta težava pri 3D tiskanju do katere pride, če se prvi sloji modela prehitro ohladijo, kar povzroči vihanje vogalov navzgor. 

Rešitev

 • Poravnajte podstavek.
 • Uporabite lepilo za povečanje oprijema prvega sloja na podstavek.
 • Poskrbite, da je temperatura rahlo pod temperaturo strjevanja. Z drugimi besedami znana tudi kot »temperatura stekla«.
Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki

Izberete lahko do 5 izdelkov za primerjavo:

  Primerjaj Zapri primerjavo